Όταν λείπει 1 δόντι

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες λείπει 1 δόντι, συνηθέστερα εξαιτίας τερηδόνας. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχονται να δώσουν λύση τα οδοντικά οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων σε σχέση με την κλασική προσθετική έγκειται στο γεγονός ότι δεν απαιτείται τροποποίηση/παρασκευή των γειτονικών δοντιών (τρόχισμα).

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων είναι σχετικά αναίμακτη και κυρίως ΑΝΩΔΥΝΗ. Προηγείται τοπική αναισθησία και κατόπιν ακολουθεί η εκτέλεση κρημνού στα μαλακά μόρια (ούλα), η πραγματοποίηση τρυπανισμού για δημιουργία φρεατίου στο οστούν, η τοποθέτηση του εμφυτεύματος, η τοποθέτηση ειδικής βίδας επούλωσης των ούλων (healing cap) επί του εμφυτεύματος και τέλος η επαναφορά και συρραφή των ούλων. Ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτική και παυσίπονη αγωγή μετά το πέρας της επέμβασης. Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται μετά από 7-14 ημέρες. Η διαδικασία οστικής επούλωσης-οστεοενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων συνήθως διαρκεί 2-3 μήνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η τοποθέτηση μοσχευματικών υλικών (μεμβράνη κολλαγόνου και οστικό μόσχευμα). Σε αυτές τις περιπτώσεις τοποθετείται ειδική βίδα μηδενικού ύψους (cover screw) και το εμφύτευμα "θάβεται" κάτω από τα ούλα. Η επούλωση σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως διαρκεί 3-6 μήνες (κατά την κρίση του κλινικού) και απαιτείται δεύτερη επέμβαση για αποκάλυψη του εμφυτεύματος.

Μετά το πέρας της οστεοενσωμάτωσης ξεκινά η διαδικασία προσθετικής αποκατάστασης, η οποία συνήθως διαρκεί 10-15 ημέρες. Εν τέλει, το καινούριο δόντι είτε συγκολλάται είτε βιδώνεται (με ειδικά εργαλεία) πάνω στο εμφύτευμα, αναλόγως την περίπτωση.

Τέλος, το ποσοστό αποτυχίας των εμφυτευμάτων στην αρχική φάση οστεοενσωμάτωσής τους είναι αρκετά χαμηλό (2-5%) στον γενικό πληθυσμό.

Μονηρης νωδοτητα Πριν την θεραπεία - Μονήρες εμφύτευμα Μονηρης νωδοτητα Μετά την θεραπεία - Μονήρες εμφύτευμα

Τοποθέτηση μονήρους εμφυτεύματος στην περιοχή δευτέρου προγομφίου άνω γνάθου. Η περιοχή είχε παραμείνει νωδή για περίπου 2 έτη προτού ο ασθενής προσέλθει για αποκατάσταση της έλλειψης. Στην δεύτερη φωτογραφία παρατηρούμε την επούλωση των μαλακών ιστών μετά από 2 εβδομάδες.

Μονηρης νωδοτητα Πριν την θεραπεία - Μονήρες εμφύτευμα Μονηρης νωδοτητα Μετά την θεραπεία - Μονήρες εμφύτευμα

Το ίδιο περιστατικό μετά την προσθετική του αποκατάσταση. Η τελική αποκατάσταση κοχλιώθηκε επί του εμφυτεύματος. Μπορεί να παρατηρηθεί η προς τα εγγύς μετακίνηση του 1ου γομφίου λόγω εξαγωγής του προγομφίου, σύνηθες φαινόμενο μετά απο αφαίρεση δοντιών.